Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι παγκόσμιες εξελίξεις, καθώς εμπορικοί διαπραγματευτές από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου -ΗΠΑ και Κίνα- ξεκίνησαν κατ’ ιδίαν επαφές για πρώτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες.

Μικρές διακυμάνσεις σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, εν μέσω δυνητικής αποκλιμάκωσης της σινοαμερικανικής εμπορικής διαμάχης.

Μετά το πρωινή αρνητική έναρξη, τις μεσημεριανές ώρες γυρίζουν θετικά.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,4%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,4%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,6%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται ανοδικά κατά 0,3% επίσης.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι παγκόσμιες εξελίξεις, καθώς εμπορικοί διαπραγματευτές από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ξεκίνησαν κατ’ ιδίαν επαφές για πρώτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες.

Στα θετικά της ημέρας η είδηση ότι οι ΗΠΑ απαλλάσσουν προσωρινά περισσότερους από 400 τύπους κινεζικών προϊόντων από δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πέρσι.

Στα προϊόντα περιλαμβάνονται λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου, πλαστικά καλαμάκια, λουριά σκύλων, τυπωμένα κυκλώματα κτλ. Είναι μέρος των κινεζικών εισαγωγών αξίας $250 δισ. στις οποίες η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς την περασμένη χρονιά.

Αγώνα για να βρει επιπλέον 200 εκατ. βρετανικές λίρες ($251 εκατ.) έτσι ώστε να ικανοποιήσει τους δανειστές της και να εξασφαλίσει την επιβίωση της πιο παλιάς τουριστικής επιχείρησης του κόσμου, δίνει η Thomas Cook.

Την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε τους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους £900 εκατ. με την κινεζική μέτοχο Fosun και τις τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εταιρεία που απασχολεί 21.000 ανθρώπους σε 16 χώρες προειδοποίησε την Παρασκευή ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι μέτοχοι θα χάσουν όλη την επένδυσή τους.

«H ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αραίωση (dillution) στους υφιστάμενους μετόχους, με σημαντικό κίνδυνο να χάσουν κεφάλαια», σημείωσε  Thomas Cook.

Οι δανειστές απαιτούν γραμμή πίστωσης ακόμη 200 εκατ. στερλίνες  για την Thomas Cook την χειμερινή περίοδο, όταν τα μετρητά της συνήθως κινούνται χαμηλά.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,3% τον Αύγουστο στη Γερμανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί περισσότερο, κατά 0,6%.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές στα εργοστάσια της χώρας κινήθηκαν 0,5% χαμηλότερα, σημειώνοντας επίσης μεγαλύτερη πτώση από την αναμενόμενη (-0,2%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v