Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για τον FTSE 100. Νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου διατάχθηκαν να σχεδιάσουν ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση που δέχθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σε συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αναμένει από το βασίλειο να αποφασίσει το τρόπο της δικής του αντίδρασης, πριν αποφασίσει για τις (πολεμικές) κινήσεις των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πίσω στην Ευρώπη, για τις 10 Νοεμβρίου προκηρύχθηκαν νέες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, καθώς ο βασιλιάς Φελίπε Στ΄ αποφάσισε να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κανέναν άλλον υποψήφιο, μετά την άρνηση όλων των άλλων κομμάτων να στηρίξουν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία.

Οι εκλογές αυτές θα είναι οι τέταρτες που θα διεξαχθούν στην Ισπανία μέσα σε τέσσερα χρόνια. "Κανείς υποψήφιος δεν διαθέτει την αναγκαία στήριξη για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το κοινοβούλιο", ανέφερε στην ανακοίνωσή του το παλάτι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σταθερός διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ήταν 1% υψηλότερες τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, αμετάβλητες από την ανάγνωση του Ιουλίου και σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 0,1% υψηλότερος. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει άνοδο 0,2%.

"Ο κίνδυνος" αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία "παραμένει πολύ αληθινός", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

"Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ", τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,02% στις 389 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,09% στις 7.314 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 12.389 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,09% στις 5.615 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,31% στις 9.031 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,67% στις 21.947 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2% στα 58,17 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,3% στα 1.517 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1063 από 1,1073 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v