Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει τις ευρωαγορές

Πολιτικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου ξεκίνησαν Δημοκρατικοί βουλευτές. Ανησυχία και για το Brexit, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την αναστολή λειτουργίας της βουλής.

Η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Δημοκρατικοί βουλευτές ξεκίνησαν χθες διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο υποψιάζονται ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του με σκοπό να ζημιώσει τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν.

Αλλά και στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία και αβεβαιότητα, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε παράνομη την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να ξεκινάει σήμερα ξανά τις εργασίες του.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον του βάζει εμπόδια στην προσπάθειά του να κλείσει μία συμφωνία για το Brexit, τόνισε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ωστόσο ότι έτσι όπως είναι ο νόμος σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου. 

Αστειευόμενος χθες, σημείωσε ότι αν πετύχαιναν τον στόχο τους κάποιοι Βρετανοί βουλευτές, το Brexit θα ήταν μια αέναη διαδικασία όπως το μαρτύριο του Προμηθέα, του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας.

Υπό το παραπάνω κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,7%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 1,2%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη διολισθαίνει 0,7%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο 1,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 1% χαμηλότερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v