Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαδικασίες παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας με στόχο να ζημιώσει τον πολιτικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, στη Μεγάλη Βρετανία, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι οι Εργατικοί δεν θα στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρις ότου βεβαιωθούν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συμμορφωθεί με τον νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τη να ενισχύσει τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Condor, θυγατρική της Thomas Cook.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, θα δοθεί δάνειο-γέφυρα ύψους €380 εκατ. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τη Condor και το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας, την Τρίτη.

Επιπλέον, το επίπεδο του παγκόσμιου χρέους εκτοξεύτηκε τα χρόνια που ακολούθησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση, αγγίζοντας επίπεδα πρωτόγνωρα για καιρό ειρήνης.

Σύμφωνα με τους FT, ανάλυση της Deutsche Bank δείχνει ότι οι μεγάλες οικονομίες έχουν χρέη που κατά μέσο όρο υπερβαίνουν το 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 150 ετών, εξαιρουμένου ενός απότομου άλματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε αντίθεση με άλλες περιόδους, στις οποίες οι κυβερνήσεις επιτύγχαναν πλεονάσματα, τα ελλείμματα έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο σε πολλές σύγχρονες δημοκρατίες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,58% στις 387 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση μόλις 0,02% στις 7.289 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,59% στις 12.234 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 79% στις 5.583 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 9.085 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 21.788 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,8% στα 56,30 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,3% στα 1.520 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,0953 από 1,1021 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v