Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

Νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα. Κάλεσμα Μακρόν σε Τζόνσον για να προχωρήσει τάχιστα τις συνομιλίες για το Brexit. «Τσεκούρι» σε 10.000 θέσεις εργασίας από την HSBC.

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

Το Brexit αλλά και η σινοαμερικανική εμπορική σχέση βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών τη Δευτέρα.

Προσεκτικές κινήσεις αναμένονται στις σημερινές συνεδριάσεις, καθώς η προσοχή στρέφεται στο νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, που θα ξεκινήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC επίσης.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,1% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,3%.

Στις εξελίξεις του Brexit, o γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να ξεκινήσει τάχιστα τις συνομιλίες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σαββατοκύριακο, κατά την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε στον Μακρόν τις τελευταίες του προτάσεις για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κερδίζει, όπως ήταν αναμενόμενο, τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για να παραμείνει στην εξουσία.

Στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, διακόπηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των απεσταλμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Κορέα το Σάββατο, στη Σουηδία.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει αποδεχτεί την πρόσκληση της Σουηδίας να επιστρέψει για περισσότερες συζητήσεις με την Πιονγκγιάνγκ, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι θα περιμένει μόνο μέχρι το τέλος του έτους για να αλλάξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεία.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατάργηση άλλων 10.000 θέσεων εργασίας ετοιμάζει η HSBC, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι νέες απολύσεις αφορούν κυρίως καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και εγγράφονται στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας μείωσης του κόστους την οποία εξήγγειλε ο νέος επικεφαλής της Νοέλ Κουίν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τζον Φλιντ, που αποχώρησε στις αρχές του Αυγούστου.

«Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για το ζήτημα του κόστους λειτουργίας μας, η σημαντικότερη συνιστώσα του οποίου αφορά στους εργαζόμενους», δήλωσε ανώνυμη πηγή προσκείμενη στη διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με τους FT.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη κατάρτιση μοντέλου», συνέχισε, κρίνοντας πως η διεύθυνση της HSBC διερωτάται «γιατί έχουμε τόσο κόσμο στην Ευρώπη ενώ έχουμε διψήφια κερδοφορία σε ορισμένες περιοχές της Ασίας».

Στο μέτωπο των δεδομένων, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο, με πίεση από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα συμβόλαια για made in Germany προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά να υποχωρεί κατά 1,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v