Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον Ντράγκι

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο η τελευταία συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Στην τελευταία συνέντευξή τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2% και μέχρι η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται στην πληθωριστική δυναμική, δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο προτού αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από δημοσιεύματα ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν παράταση στο Brexit προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα 27 κράτη μέλη υποστηρίζουν καταρχήν μια παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου αλλά εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια αυτής της αναβολής, δήλωσε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη.

«Όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα μιας αναβολής για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η διάρκεια της αναβολής είναι ακόμα υπό συζήτηση», επισήμανε η πηγή.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη μόλις που επεκτάθηκε τον Οκτώβριο, καθώς η ζήτηση συρρικνώθηκε, σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας Markit.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ έφτασε στις 50,2 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό εξαετίας του Σεπτεμβρίου των 50,1 μονάδων. Είναι πολύ κοντά στο όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο μεταξύ, καθαρές ζημιές £315 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Royal Bank of Scotland, έναντι προσδοκίας για κέρδη ύψους £988 εκατ.

Σύμφωνα με το CNBC, η βρετανική τράπεζα είχε κέρδη 448 εκατ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όταν είχε διαθέσει £100 εκατ. ($128 εκατ.) για οικονομικές αβεβαιότητες όπως το Brexit.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,59% στις 397 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,91% στις 7.326 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,58% στις 12.872 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 5.684 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 9.391 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 22.527 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 56,31 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.502 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1097 από 1,1130 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v