Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκα οι ευρωαγορές. Προβληματίζει η αυριανή ψηφοφορία στη Βρετανική Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Βρετανικού Συμβουλίου το Σάββατο για την έγκριση της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε χθες ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη», στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, τα απογοητευτικά macro στην Κίνα επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6% στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να επιδεινώνεται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ο πιο χαμηλός ρυθμός των τελευταίων περίπου 30 ετών. Ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεταποίηση που κινείται αρνητικά και το επενδυτικό κλίμα είχαν επιπτώσεις στην οικονομία, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που άναψε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,31% στις 391 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,44% στις 7.150 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,17% στις 12.633 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 5.636 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,11% στις 9.328 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 22.329 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,1% στα 53,90 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.495 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1158 από 1,1123 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v