Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα στο Brexit

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωαγορές πάρα την αβεβαιότητα που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές παρά το νέο μπλόκο στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής, Τζον Μπέκροου, απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα να διεξαχθεί σήμερα νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

«Οι σημερινές περιστάσεις είναι επί της ουσίας οι ίδιες με αυτές του Σαββάτου» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μπέκροου, κατά την εξήγηση της ετυμηγορίας του για το αίτημα της κυβέρνησης. Μια νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία θα έθετε στο κοινοβούλιο το ίδιο ερώτημα δύο φορές, σημείωσε ο κ. Μπέκροου.

Ο κ. Μπέκρου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί αντίθετα να ακολουθήσει τον δρόμο της ψήφισης από τη Βουλή όλων των απαιτούμενων νομοθετημάτων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να επιχειρήσει να λάβει ένα «ναι» ή «όχι» για τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση στο Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, κατά 0,1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η πτώση ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε κινηθεί ανοδικά κατά 0,3%. Οι τιμές Ενέργειας κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 1,9%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,61% στις 394 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,18% στις 7.163 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,91% στις 12.747 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 5.648 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,78% στις 9.402 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,7% στις 22.478 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,2% στα 53,14 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.488 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1162 από 1,1169 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v