Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 4 ετών οι ευρωπαϊκές μετοχές παρά τις εμπορικές ανησυχίες

Σε σημείο που δεν είχε φτάσει από τον Μάιο του 2015 «σκαρφαλώνει» ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, κέρδη άνω του 1% σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, κόντρα στην αβεβαιότητα για τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Σε υψηλό 4 ετών οι ευρωπαϊκές μετοχές παρά τις εμπορικές ανησυχίες

Στο πιο υψηλό σημείο από τον Μάιο του 2015 ανέρχεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφονται σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, αν και δεν υπάρχει αρκετή αισιοδοξία για πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου φαίνεται να έχουν φτάσει σε νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τους, με τα δημοσιεύματα να θέλουν το Πεκίνο απαισιόδοξο, καθώς η Ουάσιγκτον δείχνει να μην είναι πρόθυμη να απομακρύνει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 8,6% ενισχύθηκαν οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από το 2009, με τις περισσότερες μεγάλες αγορές του μπλοκ να καταγράφουν ισχυρά κέρδη. Ισχυρή στήριξη ήρθε από Γερμανία και Γαλλία, καθώς και από την ανάκαμψη της Volkswagen που είχε 29% κέρδη. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας στο 1,214 εκατ. οχήματα.

Την ίδια ώρα, κατά 0,7% ενισχύθηκε η παραγωγή του τομέα κατασκευών της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ένα μήνα πριν είχε κινηθεί καθοδικά κατά 0,8%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,7% στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.

Παράλληλα, διατηρείται η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ. Δεκάδες διαδηλωτές παραμένουν για τρίτη ημέρα κλεισμένοι στην Πολυτεχνική Σχολή, μετά την εντυπωσιακή απόδραση χθες Δευτέρα το βράδυ πολλών συντρόφων τους, την ώρα που το Πεκίνο επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί στο χάος η πρώην βρετανική αποικία.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,5%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,6% ανοδικά, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,7%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο κατά 0,7% και φτάνει στο πιο υψηλό σημείο από τον Μάιο του 2015.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1071, το δολάριο ενισχύεται 0,1% έναντι του γεν, στα 108,82 γεν ανά δολάριο. Μικρή πτώση για τη στερλίνα (-0,1%), στο $1,2938.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v