Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα έχουν ενισχυθεί αυτή την εβδομάδα, με αιτία τα αμερικανικά νομοσχέδια υποστήριξης των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ. Κατά 0,1% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το Q3, σε τριμηνιαία βάση.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, παρά τα μικτά σινιάλα που στέλνονται για την κατάσταση των σινοαμερικανικών εμπορικών συζητήσεων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,9%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,6%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,6%, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ. Ο Stoxx 600 κερδίζει επίσης 0,6%.

Εν μέσω σκηνικού συνεχιζόμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν ενισχυθεί αυτή την εβδομάδα, με αιτία τα αμερικανικά νομοσχέδια υποστήριξης των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Η Wall Street Journal δημοσίευσε την Πέμπτη, ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λίου Χε έχει προσκαλέσει τον Αμερικανό Εμπορικό Αντιπρόσωπο Ρόμπερτ Λάιτιζερ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στο Πεκίνο για περαιτέρω συνομιλίες.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, κατά 0,1% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μέτρια άνοδος έρχεται μετά την πτώση κατά 0,2% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ ήταν υψηλότερο κατά 0,5% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σε υψηλό τριών μηνών ανήλθε ο δείκτης ΡΜΙ του τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, έφτασε στις 46,6 μονάδες, από 45,9 τον Οκτώβριο, ενώ ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 46,4 μονάδες. Παραμένει ωστόσο χαμηλότερος από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο ΡΜΙ του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών, στις 51,5 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 52,2 και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 52,4.

Στην αγορά συναλλάγματος η στερλίνα σημειώνει επιφυλακτικές κινήσεις και αλλάζει χέρια στο $1,2913, αφότου η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία ενημέρωσε ότι υπόσχεται να αυξήσει τους φόρους σε επιχειρήσεις και να επανακρατικοποιήσει οργανισμούς υποδομών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v