Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

«Βουτιά» 2% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στο εμπόριο. Ενισχύεται το ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εμπόριο.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι επαναφέρει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται από Βραζιλία και Αργεντινή.

«H Bραζιλία και η Αργεντινή είναι σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματός τους, κάτι που δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Γι’ αυτό, άμεσα, επαναφέρω τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που φτάνουν στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες», σημείωσε.

Στο μεταξύ, για δέκατο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τα χειρότερα ωστόσο να φαίνεται ότι πέρασαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων –που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση- από τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, υψηλότερα από τις 45,9 μονάδες του Οκτωβρίου και ανώτερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 46,6 μονάδες.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το προβάδισμα που έχει το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν (φωτό), μειώθηκε στις 9 εκατοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η συμπολίτευση παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου Survation που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής Good Morning Britain του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ITV και θα μεταδοθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 42% των προθέσεων ψήφου (+1%), ενώ οι Εργατικοί 33% (+3%).

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,58% στις 401 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,82% στις 7.285 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,05% στις 12.964 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,01% στις 5.786 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,7% στα 56,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.470 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1077 από 1,1018 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v