Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις ρίχνουν τις ευρωαγορές

Αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της Κίνας, ο Τραμπ επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια, που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών, απαιτώντας περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Κλειστή η Wall σήμερα, λόγω εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις ρίχνουν τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όσον αφορά τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,5%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,3%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,07%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,2% χαμηλότερα. 

Κλειστή η Wall Street σήμερα, λόγω εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της κυβέρνησης της Κίνας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Ρεπουμπλικάνος υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».

Το Κογκρέσο ενέκρινε τα νομοσχέδια την περασμένη εβδομάδα, με πλειοψηφίες σε αμφότερα τα σώματά του που πρακτικά δεν επέτρεπαν στον ένοικο του Λευκού Οίκου να προβάλει βέτο, όπως αξίωσε η κινεζική διπλωματία.

Για το Πεκίνο, τα δύο νομοσχέδια αποτελούν ανάμιξη της Ουάσινγκτον στα εσωτερικά της Κίνας, παραβλέπουν τα βίαια επεισόδια για τα οποία προσάπτει την ευθύνη στους διαδηλωτές, και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι traders αξιολογούν και τις δημοσκοπήσεις από τη Βρετανία, ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Ερευνα της YouGov δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον σε πορεία για ισχυρή πλειοψηφία 68 εδρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v