Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς προβληματίζουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Χαμηλότερα το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ. Κλειστή η Wall Street λόγω των Ευχαριστιών.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει δύο νομοσχέδια υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, αψηφώντας τις οργισμένες αντιδράσεις της Κίνας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».

Στο μεταξύ, ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, καταγράφοντας μη αναμενόμενη άνοδο. Όπως μεταδίδει το Reuters, η αισιοδοξία προκύπτει από τον τομέα των υπηρεσιών.

Η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκε στις 101,3 μονάδες αυτόν τον μήνα από 100,8 τον περασμένο, έναντι πρόβλεψης για 101.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον οδεύει να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία - 68 εδρών - στη Βουλή των Κοινοτήτων στις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, καταφέρνοντας βαριές απώλειες στους Εργατικούς σε περιοχές που θεωρούνται προπύργιά τους, σύμφωνα με μια πολυαναμενόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ.

Αν οι Βρετανοί προσέρχονταν στις κάλπες σήμερα Πέμπτη, οι Τόρις του Τζόνσον θα εξασφάλιζαν 359 έδρες (+42 από τις προηγούμενες εκλογές, το 2017) ενώ οι Εργατικοί, η αξιωματική αντιπολίτευση του Τζέρεμι Κόρμπιν, θα υφίσταντο βαριά ήττα καταλαμβάνοντας 211 έδρες (-51), σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, την πρώτη της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας που συμπεριλαμβάνει προβλέψεις για το πώς θα μεταφραστεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε αριθμούς εδρών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,14% στις 409 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,18% στις 7.416 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,31% στις 13.245 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,24% στις 5.912 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 57,85 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.461 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1005 από 1,1001 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v