Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά οι ευρωαγορές στην τελευταία συνεδρίαση του 2019

Κλειστά σήμερα τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία. Στη... Βηρυτό διέφυγε ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκοσν. Ανοδικά ευρώ και στερλίνα. Μικτά πρόσημα στην Κίνα. Περιορισμένο το trading στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς.

Αρνητικά οι ευρωαγορές στην τελευταία συνεδρίαση του 2019

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς. Κλειστές σήμερα Τρίτη οι αγορές σε Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία, ενώ οι συναλλαγές αναμένονται περιορισμένες στα υπόλοιπα χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,5% στις 7.544 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,3% στις 5.961 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,7% και φτάνει στις 9.536 μονάδες.

Υποτονικό το trading και στις ασιατικές αγορές, με τα χρηματιστήρια σε Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ να κλείνουν νωρίτερα σήμερα.

Μικτά πρόσημα στις κινεζικές μετοχές, παρά τα ανώτερα από τις προβλέψεις στοιχεία ΡΜΙ της μεταποίησης για τον Δεκέμβριο. 

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, στη... Βηρυτό διέφυγε ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκοσν. Ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός διευθυντής της Nissan και της Renault, στον οποίο είχε απαγορευθεί να εγκαταλείψει την επικράτεια της Ιαπωνίας ενόψει της δίκης του για διάφορα οικονομικά αδικήματα, ανακοίνωσε σήμερα πως απέδρασε και βρίσκεται στον Λίβανο.

«Δεν διέφυγα από τη δικαιοσύνη — ξέφυγα από την αδικία και τον πολιτικό διωγμό», υποστήριξε ο Γκοσν σε ανακοίνωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% και αλλάζει χέρια στο $1,1211, ενώ η στερλίνα με άνοδο 0,2% φτάνει στο $1,3134.

Κλείνουν τη χρονιά με τα πιο υψηλά ετήσια κέρδη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

Οι αγορές μετοχών κατέγραψαν πολλαπλά ανοδικά ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τη διέξοδο που δόθηκε στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα και τις ενδείξεις ενός πιο ήπιου Brexit. H αισιόδοξη διάθεση, σε συνδυασμό με τα εύρωστα οικονομικά στοιχεία και τη χαλαρή νομισματική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οδήγησαν τον βασικό ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη σε τροχιά για να σημειώσει τα υψηλότερα ετήσια κέρδη του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στο σύνολο του έτους, ο Stoxx 600 αυξήθηκε περίπου 23%, αλλά υστέρησε σε σχέση τόσο με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI όσο και με τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς S&P 500.

Καθώς, όμως, οι λεπτομέρειες της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι ακόμη γνωστές, οι αναλυτές δηλώνουν ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με τη διάρκεια της ανακωχής. Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, τα σύννεφα του Brexit συγκεντρώνονται ξανά. Αν και είναι πλέον σχεδόν βέβαιη η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, η σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση με την Ένωση έχει προκαλέσει ξανά φόβους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι χρηματιστές παρακολουθούν, επίσης, τις ενδείξεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία βρέθηκε στο χείλος της ύφεσης φέτος. Αν και οι γερμανικές μετοχές είναι πολύ ευαίσθητες στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, αυξήθηκαν μόνο 0,1% τον Δεκέμβριο, υστερώντας πολύ από την επίδοση που είχαν οι άλλες ευρωπαϊκές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v