Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε στενή επαφή βρίσκονται ΗΠΑ-Κίνα για την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής τους συμφωνίας. Σε χαμηλό τριετίας υποχώρησαν οι IPOs παγκοσμίως τη χρονιά που φεύγει. Ενισχύεται το ευρώ. Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στο εμπορικό μέτωπο και τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,6%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,4%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,5%, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται επίσης 0,5% χαμηλότερα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τόνισε πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της υπογραφής της εμπορικής συμφωνίας και πως οι δύο πλευρές ελέγχουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες πριν την υπογραφή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είχε «αντιμετωπίσει προληπτικά» τις εμπορικές τριβές με την Ουάσιγκτον κατά τη φετινή χρονιά, υπογραμμίζοντας πως έχει εφαρμόσει τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης και «διαφύλαξε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της».

Στο εταιρικό μέτωπο, σε χαμηλό τριετίας υποχώρησαν οι IPOs παγκοσμίως το 2019. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες μετοχές έχουν ενισχυθεί φέτος, ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχώρησε κατά ένα πέμπτο, στις 1.237. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Αυτές οι εταιρείες συγκέντρωσαν συνολικά 188,8 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση κατά 10% από το 2018 και φτάνοντας επίσης στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας τριετίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,1198. Μικρή άνοδος για το αργό, με το μπρεντ στα $68,29 ανά βαρέλι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v