Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πτώση αποχαιρέτησαν το 2019 οι ευρωαγορές

Με οριακές απώλειες κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Κλειστά τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Ενισχύεται το ευρώ.

Αρνητικό πρόσημο στις ευρωαγορές στην τελευταία μέρα του χρόνου με περιορισμένο τζίρο καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές σε Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία παρέμειναν κλειστές.

Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,08% στις 415 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,59% στις 7.542 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 5.978 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι αγορές μετοχών κατέγραψαν πολλαπλά ανοδικά ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τη διέξοδο που δόθηκε στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα και τις ενδείξεις ενός πιο ήπιου Brexit. H αισιόδοξη διάθεση, σε συνδυασμό με τα εύρωστα οικονομικά στοιχεία και τη χαλαρή νομισματική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οδήγησαν τον βασικό ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη σε τροχιά για να σημειώσει τα υψηλότερα ετήσια κέρδη του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στο σύνολο του έτους, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε περίπου 23%, αλλά υστέρησε σε σχέση τόσο με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI όσο και με τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς S&P 500.

Οι χρηματιστές παρακολουθούν, επίσης, τις ενδείξεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία βρέθηκε στο χείλος της ύφεσης φέτος. Αν και οι γερμανικές μετοχές είναι πολύ ευαίσθητες στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, αυξήθηκαν μόνο 0,1% τον Δεκέμβριο, υστερώντας πολύ από την επίδοση που είχαν οι άλλες ευρωπαϊκές μετοχές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,1% στα 61,63 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,4% στα 1.524 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1226 από 1,1202 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v