Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή των αγοραστών στις ευρωαγορές

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές μετά από πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη παγκόσμια υγεία».

Στο μεταξύ, οι αρχές της Κίνας αναθεώρησαν σήμερα σε 26 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας αυτής, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι.

Πίσω στην Ευρώπη, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για το Brexit την οποία έχει εγκρίνει το Λονδίνο και τώρα αναμένεται η επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Μαζί με τον Σαρλ Μισέλ υπογράψαμε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (από την ΕΕ) ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μήνυμά της στο Twitter.

Παράλληλα, αδύναμη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς, με κάποιες ωστόσο ενδείξεις να δείχνουν ότι τα χειρότερα ίσως πέρασαν.

Σύμφωνα με το Reuters, η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,2.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, ενδέχεται να ανεβάζει ταχύτητα στην έναρξη της χρονιάς, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση επιχειρηματικής δραστηριότητας της IHS Markit.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος ΡΜΙ -που αφορά τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ενισχύθηκε στις 51,1 μονάδες, από 50,2 τον Δεκέμβριο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,86% στις 423 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,41% στις 7.585 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,41% στις 13.576 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,88% στις 6.024 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 2,6% στα 54,15 δολάρια ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.571 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1034 από 1,1054 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v