Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον γερμανικό ΡΜΙ

Ανεβάζει ταχύτητα η γερμανική οικονομία, με τον ΡΜΙ να ενισχύεται, αν και παραμένει αδύναμος και τον Ιανουάριο. Δεν χαρακτηρίζει ακόμη την κατάσταση που έχει προκληθεί από τον κοροναϊό διεθνή έκτακτη ανάγκη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακουφίζοντας τις αγορές.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον γερμανικό ΡΜΙ

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς η μηνιαία έκθεση επιχειρηματικής δραστηριότητας της IHS Markit για τη Γερμανία δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να ανεβάζει ταχύτητα στην έναρξη της χρονιάς.

Ο σύνθετος ΡΜΙ -που αφορά τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ενισχύθηκε στις 51,1 μονάδες, από 50,2 τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης που αφορά μόνο τη μεταποίηση ανήλθε στις 45,2 από 43,7 έναν μήνα πριν.

To κλίμα ενισχύεται επίσης, αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο κινεζικός κοροναϊός δεν χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη ακόμη. Οπως είπε, είναι «πάρα πολύ νωρίς» έτσι ώστε να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Η είδηση έρχεται μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές λόγω του φόβου για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν ασθενήσει περισσότεροι από 800 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20. Νοσοκομείο για ασθενείς του νέου ιού χτίζει η Κίνα, το οποίο θα είναι έτοιμο στις 3 Φεβρουαρίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 1,5%, στο Παρίσι ο CAC κατά 1,3%. Κέρδη και στον ευρωπαϊκό Νότο, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να κινείται κατά 1% υψηλότερα και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 1,2%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,1%.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές στην Ασία, με τον Nikkei στο Τόκιο να ενισχύεται κατά 0,13%.

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Ωστόσο, η κα Λαγκάρντ ανέφερε παράλληλα ότι τα  τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μια σταθεροποίηση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αδύναμη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς, με κάποιες ωστόσο ενδείξεις να δείχνουν ότι τα χειρότερα ίσως πέρασαν.

Σύμφωνα με το Reuters, η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,2.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από το όριο του 50 δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό, συρρίκνωση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1057.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v