Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές καθώς φαίνεται – τουλάχιστον προσωρινά- να περιορίζονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορονοαϊού.

Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορωναϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132 ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Στην Ευρώπη, τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κορωναϊό στη Γερμανία. Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.

Στο μεταξύ, αναπάντεχη άνοδο σημείωσε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία καθώς μπαίνουμε στον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.

Oπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης, ο οποίος βασίζεται στην έρευνα σε 2.000 Γερμανούς, ενισχύθηκε στις 9,9 μονάδες τον Ιανουάριο, από 9,7 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για 9,6.

Παράλληλα, «σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησαν τα Τραπεζικά δάνεια σε Εταιρείες της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, ενώ ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκε, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο της περιόδου μετά την οικονομική κρίση», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αύξηση του δανεισμού σε μη Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς κατέβασε ταχύτητα στο 3,2%, από 3,4% έναν μήνα πριν, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 24 μηνών. Την ίδια ώρα, ο δανεισμός σε Νοικοκυριά επιταχύνθηκε, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,7%, από 3,5%, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 11 ετών.

Στο εταιρικό μέτωπο, η ευρωπαϊκή κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών Airbus βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο πρόστιμο ύψους 4 δισ. δολ., αλλά και μείωση των κερδών της για το 2019, μετά την δημοσιοποίηση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τις γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές αρχές, μετά την διεξαγωγή μιας τριετούς έρευνας γύρω από καταγγελίες για δωροδοκίες και διαφθορά στις πωλήσεις αεροσκαφών τζετ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,44% στις 419 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% στις 7.483 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 13.345 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,49% στις 5.954 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 0,5% στα 53,20 δολάρια ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.570 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1004 από 1,1022 την προηγούμενη μέρα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v