Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Άνοδος άνω του 1% στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Θετικός ο αντίχτυπος στην Ευρώπη από τη Fed. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μέτρα νομισματικής στήριξης προκειμένου να περιοριστεί ο αντίχτυπος από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Το ξέσπασμα του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται τάχιστα και δημιουργεί ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών,» τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως αναφέρει η κα Λαγκάρντ, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις οικονομίες, τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του πληθωρισμού και τη «μετάδοση» της νομισματικής πολιτικής.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται, αντίστοιχα των ρίσκων», υπογραμμίζει η κεντρική τραπεζίτης.

Στο μεταξύ, στο 1,2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Όπως ενημέρωσε η Eurostat, εκτιμά ότι αυτόν τον μήνα θα κατεβάσει ταχύτητα, από το 1,4% που είχε φτάσει τον Ιανουάριο. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο, στο 7,4%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,37% στις 381 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,95% στις 6.718 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,08% στις 11.985 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,12% στις 5.393 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 21.748 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύεται 2% στα 47,71 δολάρια και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 2,9% στα 1.641 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1167 από 1,1133 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v