Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Mικρότερη η άνοδος, μετά και την αρνητική έναρξη της αμερικανικής αγοράς. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δεσμεύτηκαν να υψώσουν κοινό μέτωπο στη μάχη κατά της απειλής του κορωνοϊού, χωρίς όμως να αναφέρονται σε συγκεκριμένες δράσεις.

Μαζεύονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ελπίδες για δράση από τις κεντρικές τράπεζες με στόχο να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊό, ενισχύουν τις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δεσμεύτηκαν να υψώσουν ένα κοινό μέτωπο στη μάχη κατά της απειλής του κορωνοϊού, χωρίς όμως να αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα σε συγκεκριμένες δράσεις που θα λάβουν.

Με κέρδη πάνω από 2% κινήθηκαν Φρανκφούρτη,  ΛονδίνοΠαρίσιΜαδρίτη και Μιλάνο, μέχρι το άνοιγμα της Wall Street. 

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,7%, ο  FTSE 100 στο Λονδίνο 1,2%, ο CAC στο Παρίσι 1,3%, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη 1,2%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο 0,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,6%.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται, αντίστοιχα των ρίσκων», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Τετάρτη το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, για τον Covid-19. Αναβαθμίζει σε «υψηλό» το επίπεδο κινδύνου η ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού σε έκτακτες συνεδριάσεις που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη για «να συντονίσουν τις αντιδράσεις» των χωρών τους απέναντι στην επιδημία.

Τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA), φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, που είναι νέο ιστορικό χαμηλό. Ο κεντρικός τραπεζίτης Philip Lowe άφησε ενδείξεις για πιθανή περαιτέρω δράση. Μετά από αυτή την απόφαση, το δολάριο Αυστραλίας έκανε άλμα, στο $0,6551.

Μειώνονται τα νέα κρούσματα στην Κίνα. Συνολικά 125 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν χθες Δευτέρα στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 21η Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Οι νέοι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 31 και όλοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων σε 2.943, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,6%, στα 47,49 δολάρια ανά βαρέλι, το μπρεντ κερδίζει 1,1%, στα $52,47 ενώ το φυσικό αέριο, με άνοδο 0,3%, φτάνει στα $1,76 ανά εκατομμύριο BTU. Ο χρυσός με μικρότερη κίνηση (+0,1%), διαμορφώνεται στα 1.597 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v