Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Οι ευρωαγορές δεν ακολούθησαν την ανοδική αντίδραση της Wall Street. Οι επενδυτές ελπίζουν σε στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για βύθιση του ρυθμού ανάπτυξης παγκοσμίως, στη σκιά των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Αρνήθηκαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση των μετοχών στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα της Γηραιάς Ηπείρου, δεν αφήνουν περιθώριο για δυνατές κινήσεις, έστω τεχνικού χαρακτήρα, μετά τη μεγάλη πτώση την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,1%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε 1,13% υψηλότερα, ο δείκτης CAC του Παρισιού έκλεισε πάνω 0,45% , ενώ αντιθέτως ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,27% και ο ισπανικός δείκτης FTMIB έχασε 1,5%.

Λίγο κράτησε η «χαρά» στις ευρωαγορές, καθώς οι δείκτες δεν κατάφεραν τα διατηρήσουν τα αρχικά ισχυρά τους κέρδη, με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Μιλάνου και της Μαδρίτης μάλιστα να επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ το Παρίσι «παλεύει» να συγκρατήσει το θετικό πρόσημο.

Οι επενδυτές ευελπιστούν πως θα υπάρξει παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο, από τους κεντρικούς τραπεζίτες, για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η νευρικότητα παραμένει έντονη, και γίνεται εμφανής με κάθε νέα δήλωση ή οικονομικό στοιχείο/πρόβλεψη που δημοσιοποιείται.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊος Επίτροπος Βιομηχανίας δήλωσε πως η επιδημία του κορωνοϊού, που έχει ως αποτέλεσμα οι κινέζοι τουρίστες να μην ταξιδεύουν, κοστίζει στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ μηνιαίως σε χαμένα έσοδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, γνωστοποίησε σήμερα πως οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου θα προβούν σε «συντονισμένες ενέργειες» προκειμένου να περιορίσουν την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική ανάπτυξη, και οι υπουργοί Οικονομικών των G7 θα συζητήσουν τηλεφωνικά το ζήτημα αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ είπε πως η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομία εάν χρειαστεί, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊόυ, ωστόσο ακόμα δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ, προειδοποίησε σήμερα πως η επιδημία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στην χειρότερη κάμψη από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε κινήσεις ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης κάμψης. Σύμφωνα με τις νεότερες οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται τώρα να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, έναντι του 2,9% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η επιδημία εξαπλωθεί σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 1,5% φέτος.

Πάντως, λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για την μεταποίηση στην ευρωζώνη, που έδειξαν πως η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας περιορίστηκε τον περασμένο μήνα παρά την επιδημία και την επίπτωσή της στις αλυσίδες προμήθειας, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 49,2 τον Φεβρουάριο από 47,9 τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από το 49,1 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η οικονομία της Ιταλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό λίγο υψηλότερο του αναμενόμενου το 2019, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν πολύ χαμηλότερο από τον στόχο, και μάλιστα υποχώρησε σε χαμηλό 12ετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι ανάπτυξης μόλις 0,1% που προέβλεπε η κυβέρνηση.

Οι παίκτες στα ευρω-χρηματιστήρια την Τρίτη θα μετρήσουν εάν θα ακολουθήσουν την άνοδο στη Wall Street ή θα περιμένουν να δουν βήμα βήμα διστακτικά τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς τα περιθώρια στενεύουν

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v