Κράτησαν κεφάλι έξω από το... πετρέλαιο οι ευρωαγορές

Συνεδρίαση διακυμάνσεων η πρώτη της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η βουτιά στις τιμές του "μαύρου χρυσού" προκάλεσαν νευρικότητα. Στο τέλος της ημέρας τα χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος.

Κράτησαν κεφάλι έξω από το... πετρέλαιο οι ευρωαγορές

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκάλεσε η πτώση σχεδόν 30% που κατέγραψαν τα συμβόλαια λήξεως Μαΐου του WTI, μολονότι η ροή ειδήσεων ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, συγκράτησε τις απώλειες, δίνοντας στο τέλος τη δυνατότητα να κλείσουν οι δείκτες σε θετικό έδαφος.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,67%. Υψηλότερα έκλεισαν επίσης ο FTSE 100 του Λονδίνου (0,45%), ο CAC του Παρισιού (0,65%), ο DAX της Φρανκφούρτης (0,47%) και οριακά ο FTMIB (0,05%).

Καθώς ορισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου πλησιάζουν στο όριο χωρητικότητάς τους, το συμβόλαιο λήξεως Μαΐου του αμερικανικού αργού έφτασε να χάνει και τα 12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει απώλειες πολύ πιο διαχειρίσιμες –«μόλις» 5% στα 26,5 δολάρια το βαρέλι.   

Όπως σχολίαζε ο αναλυτής της Rabobank Elwin de Groot, «για το πετρέλαιο υπάρχει ένα κάπως τεχνικό στόρι (με την αποθήκευση), αλλά και πάλι, αν η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί κατά 30% και ο OPEC μειώσει την προμήθειά του κατά 10%, και πάλι υπάρχει μεγάλο κενό».

Στην Ευρώπη, η προσοχή των επενδυτών στράφηκε επίσης στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, τα οποία αρχίζουν μόλις να δείχνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το πρωί, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα Φεβρουαρίου της ευρωζώνης, το οποίο διαμορφώθηκε στα 23 δις ευρώ από 18,5 δις. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ στη Βρετανία, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit έδειξαν πως το ένα τρίτο των βρετανικών νοικοκυριών έχει ήδη υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω της κρίσης του κορωνοϊου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v