Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το restart ανεβάζει τις αγορές

Κλειστά τα χρηματιστήρια σε Βρετανία και ΗΠΑ, λόγω αργίας. Bουτιά 2,3% για τη γερμανική οικονομία το α΄ τρίμηνο. Το άνοιγμα της γαλλικής και γερμανικής οικονομίας θεωρείται ορόσημο για την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης τους.

Το restart ανεβάζει τις αγορές

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι χώρες κινούνται προς το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών και αίρονται οι περιορισμοί των λουκέτων. Η αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κλειστή σήμερα, λόγω αργίας.

Το σταδιακό άνοιγμα της γαλλικής και γερμανικής οικονομίας θεωρείται σημείο ορόσημο για την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης αυτών των χωρών. Την Κυριακή, οι εκκλησίες στη Γαλλία έκαναν την πρώτη λειτουργία των τελευταίων δύο μηνών, καθώς η κυβέρνηση έδωσε έγκριση για να λειτουργήσουν ξανά οι χώροι λατρείας στην χώρα. Η Φάση 2, με άνοιγμα καφέ και μπαρ, στις περιοχές που υπάρχει πιο χαμηλός κίνδυνος, αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Ιουνίου.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 2,1%, το Παρίσι 1,4%, το Μιλάνο 0,9% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1%.

Στο εταιρικό μέτωπο, καθυστερεί η διάσωση της Lufthansa - ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ - από τη γερμανική κυβέρνηση λόγω συζητήσεων που αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο διάσωσης θα εγκριθεί γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μόλις ολοκληρωθεί, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με το Bloomberg, μία λεπτομέρεια που πρέπει να επιλυθεί είναι το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της κυβέρνησης από το μερίδιο που θα πάρει στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 2,3% βυθίστηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινήθηκε αρνητικά κατά 2,2% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009 και η δεύτερη μεγαλύτερη από την ένωση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v