Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές

Πτώση σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στα κρούσματα. Χαμηλότερα το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό. Οριακή πτώση για το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού.

Η ευρωζώνη «πιθανότατα έχει περάσει» τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας ταυτόχρονα τις αρχές να προετοιμαστούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα.

«Πιθανότατα έχουμε ξεπεράσει το χαμηλότερο σημείο και το λέω αυτό με κάποια επιφύλαξη, διότι βεβαίως θα μπορούσε να υπάρξει ένα σοβαρό δεύτερο κύμα», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια online εκδήλωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο μεταξύ, οι χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συνέχισαν να αυξάνονται και τον Μάιο, καθώς οι εταιρείες στηρίζονταν πολύ στις τραπεζικές πιστώσεις για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εν μέσω της καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες επιταχύνθηκε στο 7,3% έναντι 6,6% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3%, όσο και τον Απρίλιο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,39% στις 358 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,2% στις 6.159 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,73% στις 12.089 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 4.909 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,8% στα 38,04 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.779 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1217 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v