Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τους φόβους για τον κορωνοϊό

Σχεδόν 42.000 νέες περιπτώσεις του ιού κατέγραψαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες 24 ώρες. Για σοβαρή ρύθμιση στην αγορά, προειδοποίησε το ΔΝΤ. Υπέρ του σχεδίου διάσωσης των 9 δισ. ευρώ ψήφισαν οι μέτοχοι της Lufthansa. Κέρδη 0,9% για τον DAX.

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τους φόβους για τον κορωνοϊό

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, παρά την άνοδο-ρεκόρ των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για σοβαρή ρύθμιση στην αγορά. 

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,9%, το Λονδίνο 1,2%, το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 0,8%, το Μιλάνο 1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,9%.

Σχεδόν 42.000 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού κατέγραψαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες 24 ώρες, δεύτερη συνεχόμενη μέρα που σημειώνεται αύξηση-ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο. Είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η επιδημία εξαπλώνεται γρήγορα στο Νότο και τη Δύση. Επιπλέον 41.939 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί την περασμένη μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Covid Tracking Project, καταγράφοντας άνοδο από τις 38.700 μία μέρα πριν.

Το άλμα ρεκόρ αποκαλύφθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ότι ο αριθμός των λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι 10 φορές υψηλότερος από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, λόγω του αριθμού των ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.

Η απόκλιση της πορείας των χρηματοπιστωτικών αγορών, που κινούνται ανοδικά μετά τον Μάρτιο, από αυτή της πραγματικής οικονομίας εγείρει το φάσμα μιας διόρθωσης των τιμών των στοιχείων ενεργητικού που έχουν ρίσκο, προειδοποιεί έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Global Financial Stability Report Update), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι ότι οι τιμές στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, αντίθετα με την καταναλωτική εμπιστοσύνη που έχει μειωθεί, προκαλώντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ράλι.

Χτύπημα 3 τρισ. δολαρίων στην Ασία λόγω κορωνοϊού. Η S&P προβλέπει πως η οικονομία της περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2020, αλλά το 2021 θα πετύχει ανάπτυξη 6,9%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Lufthansa ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι ψήφισαν στη χθεσινή συνέλευση υπέρ του πακέτου διάσωσης των 9 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση. Το σχέδιο διάσωσης, το οποίο προβλέπει ότι το γερμανικό δημόσιο θα λάβει μερίδιο 20%, έλαβε το 98% των ψήφων. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να ακυρώσει παραγγελίες αεροσκαφών, παρά μόνο να καθυστερήσει την παράδοσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v