Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Την αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό αξιολογούν οι επενδυτές. Κατηφορίζει η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών τον Σεπτέμβριο.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Θετικά πρόσημα στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τη μεγάλη αλλαγή πολιτικής από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) καθώς και τις ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη 0,4%, ενώ το Μιλάνο 0,6%.

Σε μια κίνηση που ο πρόεδρός της Fed Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε «ισχυρό update» της πολιτικής της, η Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού». Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα», μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτό τον στόχο.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατηφορίζει η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Οργανισμού Gfk διολίσθησε 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο, στο -1,8. Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για το εισόδημα υποχώρησαν κατά 5,8 μονάδες, σε μηνιαία βάση, στις 12,8, ενώ έκαναν βουτιά 37 μονάδων σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 

Αρνητικά κινήθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία τον Ιούλιο, κατά 4,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Η ετήσια πτώση ήταν μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν, με τις μεγαλύτερες απώλειες των τιμών Ενέργειας να επιβαρύνουν τον δείκτη.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κινείται ανοδικά κατά 2,3 μονάδες βάσης, στο 0,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v