Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στις ευρωαγορές

Με άνοδο άνω του 3% κινήθηκε το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη. «Άλμα» 9% για την HSBC. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Κέρδη στις ευρωαγορές με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο.

O δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,22% στις 363 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,46% στις 5.927 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 3,22% στις 12.870 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,4% στις 4.843 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η τραπεζική μετοχή της HSBC «εκτοξεύτηκε» 9% και οι μετοχές των Deutsche Bank, Barclays και Credit Agricole κινήθηκαν υψηλότερα άνω του 5%.

Στο μεταξύ, σε τροχιά «σύγκρουσης» μπαίνει η «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το αν θα υπάρξει και νέα νομισματική στήριξη σύντομα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση ή αν θα περιμένουν ισχυρότερες ενδείξεις για να δουν αν χρειάζεται.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Φάμπιο Πανέτα έβαλε στο τραπέζι την προοπτική προληπτικής δράσης την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι «ο κίνδυνος μιας μεγάλης πολιτικής αντίδρασης είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο να είναι η πολιτική πολύ αργή ή πολύ συγκρατημένη».

Επιπλέον, Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές συνεχίζουν σήμερα την κούρσα με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη μελλοντική εμπορική τους σχέση, στόχος που θεωρείται «εφικτός» παρά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης που προκάλεσε η μεταστροφή του Λονδίνου ως προς τη συμφωνία του Brexit.

Βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Βουλή των Κοινοτήτων, το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση ορισμένες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βρετανίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος του βορρά, πιθανόν και στο Λονδίνο, για να καταπολεμήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Times.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, με τις αρχές να δίνουν εντολή όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σε πρώτη φάση για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 40,37 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.877 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1661 από 1,1632 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v