Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Βουτιά» 4,5% στην τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και στο νέο πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, λιγότερο απαισιόδοξες έγιναν οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο όσον αφορά τις προοπτικές τους, παρά την πρόσφατη άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού που οδηγεί κάποιες κυβερνήσεις σε επιβολή περιοριστικών μέτρων σε νοικοκυριά και εταιρείες.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, μέτρηση που αφορά την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυξήθηκε στις 91,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 87,5 τον Αύγουστο.

Είναι η πέμπτη διαδοχική μηνιαία άνοδος. Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερα από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου, μήνα που προηγήθηκε του lockdown.

Επιπλέον, πτώση κατά 0,4% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή ενημέρωσε ότι και σε μηνιαία βάση κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,4%. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 0,1% και σε ετήσια και σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, πιο κοντά όσο ποτέ, μοιάζει η ψήφιση ενός πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο.

Χθες, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας θα προωθήσουν ένα νέο –συμβιβαστικό- πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, ύψους 2,2 τρις. δολαρίων. Όπως σημειώνουν αναλυτές, το εν λόγω πακέτο ενδέχεται να ψηφιστεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Στο εταιρικό μέτωπο, αγωγή εναντίον της Tiffany ανακοίνωσε ότι υπέβαλε η LVMH, σε μια προσπάθεια να αποχωρήσει από την εξαγορά των 16,2 δισ. δολαρίων που θα ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον τομέα της πολυτελούς μόδας.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η αγωγή, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Delaware, αναφέρει ότι η LVMH «εξακολουθεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη θέση της ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κλείσει η εξαγορά της Tiffany». Προσθέτει ότι τα «ψευδή επιχειρήματα που προέβαλε η Tiffany είναι εντελώς αβάσιμα».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,54% στις 361 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,51% στις 5.897 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 12.825 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,23% στις 4.832 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4,5% στα 38,79 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1.896 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1718 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v