Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, το Λονδίνο 1,1%, το Παρίσι επίσης. Ενέκρινε η FDA το φάρμακο της Gilead για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Υπερδιπλάσια τα κέρδη της Barclays το Q3 σε σχέση με τις προσδοκίες.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις ενδείξεις προόδου όσον αφορά το πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ καθώς και σχετικά με την πανδημία κορωνοϊού.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, το Λονδίνο 1,1%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη 1% όπως και το Μιλάνο. 
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,9% μετά από ένα flat άνοιγμα, με τις τράπεζες να κάνουν άλμα 3% λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Ισχυρή απόδοση σημειώνουν οι μετοχές πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών, καθώς όμιλοι όπως η Nordea Bank ανακοίνωσαν την Παρασκευή κέρδη για το τρίτο τρίμηνο και αναθεώρησαν το guidance τους.

Καθαρά κέρδη 611 εκατ. στερλίνες (797,7 εκατ. δολάρια) για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Barclays, καθώς η βρετανική τράπεζα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το CNBC, το αποτέλεσμα, που είναι υπερδιπλάσιο από τις προσδοκίες των αναλυτών για 273,5 εκατ. στερλίνες, έρχεται κυρίως λόγω απότομης μείωσης των επιβαρύνσεων απομείωσης που σχετίζονται με την Covid-19. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 695 εκατ. στερλίνες, μετά την προσθήκη £1,6 δισ. προβλέψεων για απώλειες δανείων το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή τη φορά, τα μετρητά που προορίζονται για την κάλυψη επισφαλών δανείων ανέρχονται σε μόλις £608 εκατ. Η μετοχή της κερδίζει 6%.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ζήτηση για πλυντήρια πιάτων, ανελκυστήρες και αυτοκίνητα -με «αρχηγό» την κινεζική αγορά- έδωσε ώθηση στις πωλήσεις τους. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού επιβαρύνει τις προοπτικές, καθώς ο τομέας των ευρωπαϊκών υπηρεσιών σε Γερμανία και Γαλλία συρρικνώνεται έπειτα από την επιβολή νέων μέτρων.

Η Nordea Bank ξεπέρασε τις προσδοκίες και ανακοίνωσε αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 24%, στο 1,08 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με υποστήριξη από τον χαμηλό όγκο ζημιών στα δάνεια και το αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας πελατών.  

Η μετοχή της L’Oréal κινείται 1,1% υψηλότερα, αφότου οι συγκρίσιμες πωλήσεις επέστρεψαν σε ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα φυσικά καταστήματα ανέβασαν ρολά.

Αύξησε την πρόβλεψη για κέρδη η Daimler, η αυτοκινητοβιομηχανία της Mercedes-Benz, λόγω της ανόδου κατά 23% των πωλήσεων αυτοκινήτων το τρίτο τρίμηνο στην Κίνα και της μείωσης του κόστους που άρχισε να αποδίδει. Η μετοχή της ενισχύεται 2,1%.

Η μετοχή της ελβετικής εταιρείας Schindler, που κατασκευάζει ανελκυστήρες μεταξύ άλλων, ενισχύεται περισσότερο από 4%, αφότου αύξησε το guidance για τα ετήσια έσοδα και κέρδη, με στήριξη από την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα.

Η Electrolux, εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών, αναθεώρησε ανοδικά το outlook, καθώς οι καταναλωτές ψωνίζουν πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 6% το τρίτο τρίμηνο, βοηθώντας να τριπλασιαστούν τα λειτουργικά έσοδα, φτάνοντας στα 370 εκατ. δολάρια.

Οι αγορές στην Ασία κινήθηκαν μεικτά όλη τη νύχτα, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να ηγείται των κερδών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις παγκόσμιες εξελίξεις του κορωνοϊού και έψαχναν για κατεύθυνση.

Σε μια σημαντική ανακάλυψη στον ιατρικό τομέα του κορωνοϊού, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την Πέμπτη το αντιιικό φάρμακο της Gilead Sciences ως θεραπεία για την Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v