Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον FTSE 100 να υποχωρεί σχεδόν 2%. Τρίτη μέρα απωλειών για τον Stoxx 600. Πτώση 3,1% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές παρόλο που αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για συμφωνία δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ πριν τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον λευκό Οίκο, έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ωστόσο υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε σήμα για δυνητική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οπως μεταδίδει το CNBC, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

«Παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν εποικοδομητικά, εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν και εάν μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο τις επόμενες ημέρες βάσει νομικών κειμένων και αν είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες να επιλύσουμε τα κρίσιμα σημεία, τα πιο δύσκολα θέματα».

Παράλληλα, παγκόσμια ρεκόρ έσπασε η Ευρωπαϊκή Ένωση και μόλις άρχισε να εκδίδει ομόλογα. Το βιβλίο παραγγελιών μάζεψε 233 δισ. ευρώ ($275 δισ.) σε ζήτηση, για τα πρώτα κοινωνικά ομόλογά της. Σύμφωνα με το Bloomberg, “το ερώτημα τώρα είναι αν η ζήτηση θα επεκταθεί πέρα από αυτή την Αγορά, δεδομένου ότι σχεδιάζει να εκδώσει χρέος έως 1 τρισ. ευρώ για να ανακάμψει από τον κορωνοϊό. Στα 30 δισ. ευρώ προβλέπεται κατ' αρχήν ότι θα ανέλθουν συνολικά εντός του 2020 οι εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE”.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,29% στις 360 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,91% στις 5.776 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,41% στις 12.557 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,53% στις 4.853 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 3,1% στα 40,39 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,8% στα 1.929 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1853 από 1,1824 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v