Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δυνατή μεταποίηση ανεβάζει τις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,9%, το Λονδίνο 1%, το Παρίσι 1,6%, το Μιλάνο 1,7% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 1,2%. Απώλειες 3% για τις τιμές πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τη ζήτηση.

Η δυνατή μεταποίηση ανεβάζει τις ευρωαγορές

Ισχυρή άνοδος  για τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, μετά την πιο συγκρατημένη πρωινή έναρξη, με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές της Τρίτης και τα ισχυρά στοιχεία από τον τομέα μεταποίησης.

Ενισχυμένη η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της IHS Markit. Ο δείκτης ΡΜΙ ανήλθε στις 54,8 μονάδες από 53,7 τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι καλύτερος από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι επίσης το καλύτερο των 27 μηνών, ενώ ο κλάδος διατηρεί τη δυναμική που ξεκίνησε να καταγράφει τον Ιούλιο. Tη διάθεση στηρίζουν και τα κινεζικά στοιχεία μεταποίησης, με τον ΡΜΙ να φτάνει στις 53,6 μονάδες, έναντι προβλέψεων για 53.

Την ίδια ώρα, τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη λόγω κορωνοϊού συγκρατούν το κλίμα. Η Αγγλία μπήκε σε lockdown για έναν μήνα, ενώ η Αυστρία προχώρησε σε μερικό «λουκέτο» για τον περιορισμό της πανδημίας.

Τα νέα που θέλουν τη βρετανική ρυθμιστική αρχή να έχει ξεκινήσει την εξέταση του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca στηρίζουν επίσης το κλίμα.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,9%, το Λονδίνο 1%, το Παρίσι 1,6%, το Μιλάνο 1,7% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 1,2%.

Απώλειες 3% για τις τιμές πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τη ζήτηση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 2,3% το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των FT, επίδοση χειρότερη από αυτήν που αναμένονταν πριν την ανακοίνωση των νέων περιορισμών.

Στο εταιρικό μέτωπο, σημαντικά μειωμένες πτήσεις θα πραγματοποιήσει η Ryanair τους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με τις αρχικές προσδοκίες της, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη κάνουν πιο αυστηρούς τους κοινωνικούς περιορισμούς. 

Οπως μεταδίδει το CNBC, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους έχει δεχθεί πλήγμα από την πανδημία κορωνοϊού. Ανακοίνωσε πτώση 78% στα έσοδα το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ενημέρωσε επίσης ότι ο αριθμός των πελατών της μειώθηκε κατά 80% αυτούς τους έξι μήνες. Κατέγραψε ζημιά 197 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο πριν είχε κέρδη 1,15 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v