Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκε το γερμανικό χρηματιστήριο ενώ υποχώρησαν- έστω οριακά- οι δείκτες σε Λονδίνο και Παρίσι. «Βουτιά» 4,1% για το πετρέλαιο. Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να συνεχίσει έως τουλάχιστον το τέλος του Ιουνίου 2020, τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους €1,35 τρισ.

«Η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέους κινδύνους για την ανάκαμψη, η οποία χάνει μομέντουμ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου . Συμπλήρωσε δε ότι η ανάκαμψη ήταν ήδη άνιση μεταξύ των επιμέρους χωρών.

Η επιβολή νέων μέτρων κατά της Covid-19 περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η κάμψη είναι ορατή. Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί, ενώ η αβεβαιότητα βαρύνει και την επενδυτική δραστηριότητα.

Με τα στοιχεία που θα έχουμε μέχρι τον Δεκέμβριο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία που έχουμε, με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, στις -15,5 μονάδες προσγειώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, χάνοντας 1,6 μονάδα από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών-μελών, το αποτέλεσμα επίσης κινήθηκε αρνητικά κατά 1,6 μονάδες, στο -16,5.

Στο εταιρικό μέτωπο, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Credit Suisse καθώς τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 38% στο γ΄τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 546 εκατ. ελβετικά φράγκα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 679 εκατ. φράγκα.

Στον αντίποδα, καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell, η οποία ενημέρωσε ότι υπάρχουν σχέδια αύξησης μερίσματος κατά 4%.

Σύμφωνα με το Reuters, μπορεί τα προσαρμοσμένα κέρδη να υποχώρησαν 80%, στα 955 εκατ. δολάρια τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ωστόσο ξεπέρασαν εύκολα το μέσο όρο πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη 146 εκατ. δολαρίων.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,12% στις 341 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,02% στις 5.581 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 11.598 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 4.569 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4,1% στα 35,84 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,5% στα 1.870 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,1662 από 1,1747 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v