Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ. Αυξάνει το μέρισμα η Shell, καλύτερα από τα αναμενόμενα τα κέρδη το Q3. Πτώση 38% για τα κέρση της Credit Suisse, στα $600 εκατ. Ισπανική μετάλλαξη κορωνοϊού χτυπάει την Ευρώπη.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την πανδημία κορωνοϊού, τα εταιρικά αποτελέσματα παρακολουθούν οι επενδυτές την Πέμπτη, καθώς και τις αποφάσεις και τα σχόλια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,2%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 1,5% και το Μιλάνο κατά 0,6%.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνοντας ωστόσο σήμα για δράση τον Δεκέμβριο. Στο σημερινό περιβάλλον, όπου οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότερο καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, μεταξύ άλλων τη δυναμική της πανδημίας, τις προοπτικές σταδιακής εφαρμογής εμβολίων και τις εξελίξεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο νέος γύρος μακροοικονομικών προβολών των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος τον Δεκέμβριο θα επιτρέψει τη διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell, η οποία ενημέρωσε ότι υπάρχουν σχέδια αύξησης μερίσματος κατά 4%. Σύμφωνα με το Reuters, τα προσαρμοσμένα κέρδη υποχώρησαν 80%, στα 955 εκατ. δολάρια τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ξεπέρασαν όμως εύκολα το μέσο όρο πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη 146 εκατ. δολαρίων. 

Πτώση 38% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε την Πέμπτη η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, καθώς η πανδημία κορωνοϊού και οι «σημαντικές» μεταβολές συναλλάγματος επιβάρυναν τα κέρδη. Οπως μεταδίδει το CNBC, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας έφτασαν στα 546 εκατ. ελβετικά φράγκα (600 εκατ. δολάρια). Ηταν χαμηλότερα από τα 679 εκατ. ελβετικά φράγκα που ανέμεναν οι αναλυτές έρευνας του Reuters.

Στο μέτωπο της πανδημίας, μία μετάλλαξη του κορωνοϊού που προήλθε από Ισπανούς αγρότες εξαπλώθηκε γρήγορα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι και τώρα αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων Covid-19 σε αρκετές χώρες, και περισσότερο από το 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού περιέγραψε την αξιοσημείωτη εξάπλωση της παραλλαγής, που ονομάζεται 20A.EU1, σε μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η Γαλλία θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος.  Στα όριά του το σύστημα υγείας στην Ιταλία.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,3% και αλλάζει χέρια στο 1,170 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v