Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Brexit

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,2%, το Λονδίνο κερδίζει 0,5%, το Παρίσι ενισχύεται οριακά, ενώ το Μιλάνο κινείται οριακά αρνητικά και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,3%.

Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Brexit

Ηπιες κινήσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη. Κατά 500 δισ. ευρώ επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο, οδηγώντας συνολικά το ποσό στο 1,85 τρισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε επίσης να επεκτείνει και χρονικά το PEPP έως τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει. Οι αγορές ανέμεναν την επέκταση του έκτακτου προγράμματος, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας κορωνοϊού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο οδήγησε σε νέα lockdown.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,2%, το Λονδίνο κερδίζει 0,5%, το Παρίσι ενισχύεται οριακά, ενώ το Μιλάνο κινείται οριακά αρνητικά και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,3%.

Ο Boris Johnson και η ΕΕ όρισαν διορία ως την Κυριακή για να υπάρξει μια «σταθερή απόφαση» για τη τύχη των διαπραγματεύσεών τους για τη μελλοντική τους σχέση, καθώς οι τρίωρες «ειλικρινείς» διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Όπως μεταδίδουν οι FT, αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «παραμένουν πολύ μεγάλα κενά μεταξύ των δυο πλευρών», μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ο κ. Johnson επέστρεψε στο Λονδίνο αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τους συμμάχους του να λένε πως δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η κα von der Leyen δήλωσε μετά τη συνάντηση πως οι δυο ηγέτες είχαν μια «ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση» και «απέκτησαν ξεκάθαρη κατανόηση των θέσεων τους», αλλά παραδέχθηκε πως «εξακολουθούν να απέχουν πολύ».

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 0,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ηταν η έκτη διαδοχική μηνιαία άνοδος του ΑΕΠ, μετά την ιστορική πτώση κατά 19,5% του Απριλίου, αν και ο ρυθμός έχει κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι περικοπές των προγραμμάτων διακοπών και των δρομολογίων κρουαζιέρας στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε ζημιές 3,2 δισ. δολαρίων τον ταξιδιωτικό όμιλο TUI, ο οποίος ζητά έκτακτη βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως θα αυξήσει τα μέτρα εξοικονόμισης κόστους κατά περαιτέρω 100-400 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, που την έχουν φέρει στο χείλος της κατάρρευσης, μεταδίδουν οι FT. Τα έσοδα στο έτος που έληξε στο τέλος Σεπτεμβρίου κατέγραψαν πτώση 58% στα 7,9 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία κατέγραψε προ φόρων ζημιές 3,2 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 692 εκατ. ευρώ το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v