Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση QE κατά 500 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ επεκτείνει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, στο πλαίσιο του PEPP έως τον Μάρτιο του 2022, φτάνοντας συνολικά στο 1,85 τρισ. ευρώ.

Αύξηση QE κατά 500 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Κατά 500 δισ. ευρώ επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο, οδηγώντας συνολικά το ποσό στο 1,85 τρισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε επίσης να επεκτείνει και χρονικά το PEPP έως τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει. Οι αγορές ανέμεναν την επέκταση του έκτακτου προγράμματος, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας κορωνοϊού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο οδήγησε σε νέα lockdown.

Αποφάσισε επίσης να παρατείνει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, όπως αποφάσισε επίσης στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο.

Αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

To Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναπροσαρμόσει περαιτέρω τους όρους της τρίτης σειράς από τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας (TLTRO ΙΙΙ). Συγκεκριμένα, αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο στην οποία θα ισχύουν πολύ πιο ευνοϊκοί όροι κατά 12 μήνες, έως τον Ιούνιο του 2022.  

Θα συνεχιστεί επίσης η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των σημερινών αποφάσεων, το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο $1,212. 

Λαγκάρντ: Παραμένουν σημαντικά ρίσκα από την πανδημία

Moλονότι η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και οι προοπτικές για τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικές η πανδημία συνεχίζει να θέτει σημαντικά ρίσκα για την υγεία και για την οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά την οικονμική δραστηριόττηα στην ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η ίδια σημείωσε πως ενώ η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα δείχνει σημάδια ανθεκτικόητας, ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί δριμύ πλήγμα από την νέα αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα.

Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, καθώς η ζήτηση παραμένει χαμηλή και η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη, σημείωσε. 

Συνολικά, τόνισε η κα Λαγκάρντ, τα οικονομικά στοιχεία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία θα είναι πιο βαρύς βραχυπρόθεσμα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v