Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές και μετά τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Ανησυχίες για τη δυνητική απότομη άνοδο των τιμών καταναλωτή, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι ίσως αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ. Κατά 0,6% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου.

Θετικά οι ευρωαγορές και μετά τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Ηπια ανοδικά τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, μετά την πιο επιφυλακτική έναρξη συνεδριάσεων, καθώς οι διεθνείς αγορές αξιολογούν σήμερα τη δημοσίευση πληθωρισμού από τις ΗΠΑ. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,4%, το Λονδίνο 0,9%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,2%.

Πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η απότομη άνοδος του πληθωρισμού ίσως αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και να εφαρμόσουν μέτρα σύσφιξης. Ωστόσο, ο διοικητής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική.

Με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές αυξήθηκαν οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τους φόβους για υπερπληθωρισμό. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,8% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%. Τον Μάρτιο, ο δείκτης είχε ενισχυθεί 0,6% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εκτινάχτηκε κατά 4,2% τον Απρίλιο έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6%. Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί σε ετήσια βάση κατά 2,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Παράλληλα, σήμερα δημοσιεύθηκαν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά 4,2% αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2021 και κατά 4,4% το 2022. Η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα τρέξει με 4,3% φέτος και 4,4% του χρόνου. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση της προοπτικής ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Με το πιο ισχυρό από το αναμενόμενο 2,1% έτρεξε η βρετανική οικονομία τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας ταχύτητα στην αναμενόμενη φετινή ανάκαμψη. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία ανάπτυξη κατά 1,3%. Ωστόσο, τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5, καθώς το εθνικό lockdown συνέχισε να επιβαρύνει τη δραστηριότητα

Kατά 2,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Απρίλιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή (Destatis), ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,5%. Και τα δύο αποτελέσματα είναι σε ευθυγράμμιση με την αρχική εκτίμηση. Τον Μάρτιο, ο εναρμονισμένος δείκτης ήταν στο 2% σε ετήσια βάση και στο 0,5% σε μηνιαία.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή του SARS-CoV-2 στην οποία εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου. 

Η παραλλαγή αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.

Παράλληλα, η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα νέο τραγικό εθνικό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της Covid-19 σε ημερήσια βάση, καθώς άλλοι 4.205 ασθενείς υπέκυψαν μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να ξεπερνά το όριο των 250.000 νεκρών (έφθασε τους 254.197).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,213 δολάριο. Ανοδος 0,65% το αμερικανικό αργό, στα 65,69 δολάρια ανά βαρέλι όπως και για το μπρεντ, που βρίσκεται στα $68,98. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v