Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη «βουτιά» της Τρίτης. Στο επίκεντρο τα macro. Πιέσεις στο ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να δίνουν έμφαση στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά 0,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Σε ετήσια βάση έκανε άλμα 10,9%.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27, η παραγωγή υποχώρησε 0,6% σε μηνιαία βάση και ενισχύθηκε 11% σε ετήσια.

Επιπλέον, κατά 2,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Απρίλιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή (Destatis), ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,5%. Και τα δύο αποτελέσματα είναι σε ευθυγράμμιση με την αρχική εκτίμηση.

Παράλληλα, με το πιο ισχυρό από το αναμενόμενο 2,1% έτρεξε η βρετανική οικονομία τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας ταχύτητα στην αναμενόμενη φετινή ανάκαμψη. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία ανάπτυξη κατά 1,3%.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ανάπτυξη οδηγήθηκε από τον τομέα λιανικής, την επανέναρξη των σχολείων και τον κατασκευαστικό τομέα καθώς η χώρα άρχισε να βγαίνει από το «λουκέτο» του χειμώνα λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, κατά 4,2% αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2021 και κατά 4,4% το 2022, σύμφωνα με τις εαρινές της προβλέψεις.

Η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα τρέξει με 4,3% φέτος και 4,4% του χρόνου. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση της προοπτικής ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3% στις 437 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,91% στις 7.011 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,2% στις 15.150 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,19% στις 6.279 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,5% στα 66,21 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,7% στα 1.822 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2174 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v