Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Σε ανοδικό κανάλι παρέμειναν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. «Άλμα» 3,2% για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις εντός και εκτός Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, με πιο γρήγορο ρυθμό αναπτύχθηκαν οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς οι οικονομίες συνέχισαν να ανοίγουν μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Ο ρυθμός επέκτασης χτύπησε υψηλό τριών ετών, καθώς οι νέες παραγγελίες έφτασαν σε σημείο που δεν είχαν φτάσει τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο σύνθετος ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας Markit ανήλθε στις 56,9 μονάδες τον Μάιο, από 53,8 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Είναι το πιο υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2018. Η αύξηση των νέων παραγγελιών έφτασε στο πιο υψηλό από τον Ιούνιο του 2006.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της Γερμανίας (ΡΜΙ) σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στις 56,2 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο.

Το αποτέλεσμα είναι το πιο υψηλό των τελευταίων δύο μηνών, αλλα πιο χαμηλό από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η ιδιωτική εταιρεία IHS Markit.

O μεταποιητικός δείκτης κινήθηκε καθοδικά στις 64 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής υποχώρησε στις 62,7 μονάδες, που είναι και το πιο χαμηλό των τελευταίων 3 μηνών.

Στο μεταξύ, η Κρ. Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε ότι “η ΕΚΤ θεωρεί ότι είμαστε σε διαδικασία ανάκαμψης και το 2022 θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019. Η ανάκαμψη όμως είναι εύθραυστη και θα αφήσει ‘πληγές’. Τα συντονισμένα μέτρα, δημοσιονομικά και νομισματικά, στήριξαν την Ευρωπαϊκή Οικονομία”.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό δήλωσε ότι “πιστεύει πως τα μεγέθη του 2021 θα δούμε να αυξάνουν, αλλά αυτό οφείλεται σε προσωρινούς λόγους και η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα υποχωρήσει”.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στα “κόκκινα” δάνεια. “Θα δούμε περισσότερες πτωχεύσει” σημείωσε.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,61% στις 444 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,02% στις 7.018 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,44% στις 15.437 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,68% στις 6.386 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 3,2% στα 63,99 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,3% στα 1.875 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2177 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v