Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναγύρισαν αρνητικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Αν και ξεκίνησαν συνεδριάσεις αρνητικά, πέρασαν σε θετικό έδαφος, αλλά τις μεσημεριανές ώρες επιστρέφουν σε αρνητικά πρόσημα.

Ξαναγύρισαν αρνητικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Σκαμπανεβάσματα στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, αφότου πέρασαν το χειρότερο τρίμηνό τους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,1%, το Μιλάνο επίσης, ενώ η Μαδρίτη ενισχύεται 0,3%.

Το επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται στα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, καταγράφοντας νέα έκρηξη τιμών κατά 8,6% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση. 

Εν τω μεταξύ, καθοδικά κινήθηκε η μεταποιητική παραγωγή σε ολόκληρη την ευρωζώνη για πρώτη φορά από τους αρχικούς περιορισμούς κατά της Covid-19 στις αρχές του 2020

Ο δείκτης S&P μεταποίησης ευρωζώνης (PMI), ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον κλάδο, δείχνει ότι η παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. 

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις χώρες της ευρωζώνης, με τις νέες παραγγελίες και τη ζήτηση για εξαγωγές να μειώνονται, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη προσγειώθηκε σε χαμηλό 25 μηνών.

Το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς παραμένει βαρύ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν επιθετική νομισματική πολιτική και να επιδεινώσουν τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την Παρασκευή μια διαδικασία αγοράς ομολόγων από χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη λήξη του γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα spreads μεταξύ των αντίστοιχου κόστους δανεισμού τους.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v