Δεύτερη μέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Σε καθοδικό κανάλι παρέμειναν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά τον Πάουελ. "Άλμα" 3,4% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση μετά την ομιλία Πάουελ στο Τζάκσον Χολ όπου ουσιαστικά αναφέρθηκε στην άσκηση επιθετικής νομισματικής πολιτικής προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,81% στις 422 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,7% στις 7.427 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,61% στις 12.892 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,83% στις 6.222 μονάδες.

Στο μεταξύ, πιθανότητες 60% για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο δίνουν οι αγορές χρήματος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν το Σαββατοκύριακο μια μεγάλη κίνηση για να συγκρατήσουν τον δυσάρεστα υψηλό πληθωρισμό.

Οι traders τώρα τιμολογούν περίπου 67 μονάδες βάσης αυξήσεων επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής της τράπεζας στις 8 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι τιμολογούν πλήρως κίνηση 50 μονάδων βάσης και πιθανότητα 67% για κίνηση 75 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο François Villeroy de Galhau, διοικητής της Banque de France, δήλωσαν το Σάββατο ότι η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αυστηρή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερο ποσοστό θυσιών σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1980, ακόμη και αν οι τιμές ανταποκρίνοντα πιο έντονα στις αλλαγές των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, καθώς η παγκοσμιοποίηση του πληθωρισμού καθιστά πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να ελέγξουν τις πιέσεις τιμών», δήλωσε η Schnabel.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI σημειώνει άνοδο 3,4% στα 96,17 δολ, και η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,2% στα 1,753 δολ.

Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται 0,3 σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9997 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v