Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπισθοχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Αστάθεια στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές δεν εμπνέονται από τα θετικά στοιχεία Ιανουαρίου καθώς ανησυχούν πως ίσως αποτελέσουν αφορμή για συνέχιση της επιθετικής αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ, υπό το φόβο των πληθωριστικών πιέσεων.

Οπισθοχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές αγορές χάνουν έδαφος, υπό την αρνητική τάση που παρατηρήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης, παρά τα θετικά δείγματα που έδωσαν τα τελευταία στοιχεία PMI για την ευρωζώνη τα οποία έδειξαν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,6%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,2%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη χαμηλώνει 0,5%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 0,4%.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών αγορών (ΡΜΙ) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 50,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο. 

Ο Ιανουάριος ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο με τον δείκτη πάνω από το όριο των 50, σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters, η οποία έκανε λόγο για 49,8.

Οι επενδυτές δεν εμπνέονται από τα θετικά στοιχεία Ιανουαρίου καθώς ανησυχούν πως ίσως αποτελέσουν αφορμή για συνέχιση της επιθετικής αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ, υπό το φόβο των πληθωριστικών πιέσεων. Ταυτόχρονα, όπως λένε αναλυτές, δεν έχουν εμπιστοσύνη για συνέχιση θετικών ρυθμών, καθώς η παραγωγικές δραστηριότητες είναι ακόμα νωχελικές.

Οι μετοχές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δείχνουν μεικτές τάσεις, με τις αγορές στην Ασία, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας να ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, αλλά της Αυστραλίας να υποχωρούν. Κλειστά παραμένουν τα χρηματιστήρια στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Σε πολύμηνα υψηλά κινείται το δολάριο Αυστραλίας καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού στη χώρα καθιστά πιθανότερο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Μικτά πρόσημα με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα κατέγραψε η Wall Street, την Τρίτη. Σε θετική τροχιά ήταν ο Dow Jones για τρίτη σερί συνεδρίαση ενώ υποχώρησαν οι S&P 500 και Nasdaq.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v