Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τα macro

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να καταγράφει απώλειες άνω του 1%. Υψηλότερα οι τιμές πετρελαίου και χρυσού. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά την πτώση στο λιανεμπόριο στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά 2,7% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, ενώ στην ΕΕ, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως δημοσίευσε η Eurostat στην τελευταία έκθεσή της σήμερα Δευτέρα. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,8% στη ζώνη του ευρώ και 2,5% στην ΕΕ.

Οι πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων (εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων) στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό ήταν 2,8% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός υποχώρησαν κατά 2,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να καταπολεμήσει ενεργά τον πληθωρισμό έως ότου οι άνθρωποι αισθανθούν σταθερότητα των τιμών στην καθημερινή τους ζωή», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Robert Holzmann.

«Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης φαίνεται να μειώνεται από τον κίνδυνο να κάνουμε πολύ λίγα», είπε ο Holzmann σε συνέδριο στη Βουδαπέστη. «Η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της μέχρι να δούμε μια αξιόπιστη σύγκλιση με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό».

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,78% στις 457 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,82% στις 7.836 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,84% στις 15.345 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,34% στις 7.137 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,4% στα 73,68 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,2% στα 1.880 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,0719 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v