Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν στο κόκκινο τους ευρωπαικούς δείκτες. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το δολάριο.

Πτώση στις ευρωαγορές με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν στις απώλειες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, η οποία είναι φορτωμένη με ομόλογα επιχειρήσεων startups.

Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που πτωχεύει εντός του 2023.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντείνει τον αγώνα της ενάντια στον επίμονο πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια άλλες τέσσερις φορές, ρευστοποιώντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία θα ακολουθήσουν την κίνηση μισής μονάδας της επόμενης εβδομάδας -φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούλιο, είπαν οι ερωτηθέντες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,0%, πρόσθεσε.

Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 8,7% ετησίως και 0,8% μηνιαίως.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,35% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,63% στις 7.848 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,31% στις 15.427 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,30% στις 7.220 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης "βούλιαξε" 3,9%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 0,8% στα 76,32 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,5% στα 1.861 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0664 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v