Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβρη στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,2%, όπως και το Λονδίνο, το Παρίσι και η Μαδρίτη. Πτώση 1,4% για το Μιλάνο. Τις απώλειες οδηγούν οι τραπεζικές μετοχές (-4,2%).

H μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβρη στις ευρωαγορές

Τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,8%, όπως και το Λονδίνο, το Παρίσι και η Μαδρίτη. Πτώση 2,2% για το Μιλάνο. Τις απώλειες οδηγούν οι τραπεζικές μετοχές (-4,2%).

Στο επίκεντρο το selloff των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών.  Οι επενδυτές εξαφάνισαν 52,4 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών χθες, εν μέσω εκτεταμένου sell off χρηματοοικονομικών μετοχών το οποίο οι αναλυτές συνέδεσαν με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους. 

Το sell-off στις JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo φάνηκε να πυροδοτήθηκε από δυσκολίες στη Silicon Valley Bank, μια μικρή τράπεζα που εστιάζει στην τεχνολογία.

Αργά την Τετάρτη, η SVB αποκάλυψε ότι είχε χάσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά τη διάθεση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο πώλησε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων πελατών. Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει πώληση μετοχών για να στηρίξει την κεφαλαιακή της θέση.

Στο επίκεντρο και τα οικονομικά στοιχεία, καθώς η βρετανική οικονομία δείχνει ανθεκτική και ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε ψηλά, ενισχύοντας τις πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Πιο ισχυρή από την αναμενόμενη ήταν η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο, δείχνοντας στοιχεία ανθεκτικότητας εν μέσω πληθωρισμού και της εκτεταμένων απεργιών. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3%, ανακτώντας μέρος της πτώσης 0,5% του Δεκεμβρίου, όταν οι απεργίες σταμάτησαν τη δραστηριότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1% τον Ιανουάριο.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,0%, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται ότι και τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας που θα δημοσιευθούν σήμερα θα είναι ισχυρά.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ. Η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μετά τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό, τόνισε στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v