Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρέναρε την αντίδραση των ευρωαγορών η ΕΚΤ

Δραστική μείωση στα κέρδη της μετοχής της Credit Suisse παρά το δυναμικό ξεκίνημα με +40% νωρίτερα. Aρνητικά γύρισε ο Stoxx 600 μετά την αταλάντευτη στάση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Υπό πίεση Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι.

Φρέναρε την αντίδραση των ευρωαγορών η ΕΚΤ

Εξανεμίζονται τα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην ξεστρατίσει από τη σταθερή πολιτική αύξησης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά τη φιλολογία ότι η απόφαση θα μπορούσε να αλλάξει στη σκιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η πρωινή άνοδος αντιστρέφεται - η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο πέρασαν σε οριακά αρνητικό έδαφος, το Παρίσι καταγράφει κέρδη 0,2%, η Μαδρίτη 0,1% ενώ το Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 γύρισε αρνητικά στο -0,23%. Μαζεύεται και η άνοδος της μετοχής της Credit Suisse η οποία έκανε νωρίτερα ιστορικό ράλι έως και 40% στη Ζυρίχη, προτού διαμορφωθεί στο +14%.

Με άλμα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα οι συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές πήραν ανάσα μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ότι θα δώσει υποστήριξη ρευστότητας στην πολιορκημένη τράπεζα Credit Suisse.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 54 δισ. δολάρια) από την ελβετική κεντρική τράπεζα, στο πλαίσιο μιας διευκόλυνσης καλυμμένου δανείου και μιας βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας.

Η κίνηση ήρθε μετά την κατρακύλα των μετοχών της την Τετάρτη, φθάνοντας σε ιστορικό χαμηλό για δεύτερη διαδοχική μέρα, αφού ο κορυφαίος επενδυτής της, η Eθνική Τράπεζα Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στην τράπεζα. Η ανακοίνωση της SNB πυροδότησε εκτεταμένο ξεπούλημα, λόγω φόβων για κρίση στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Credit Suisse Group δεν είναι πιθανό να αναζητήσει περισσότερα κεφάλαια και η τράπεζα είναι γενικά «υγιής», σύμφωνα με τον πρόεδρο του κορυφαίου επενδυτή της ελβετικής τράπεζας.

«Αν κοιτάξετε τι είπε χθες ακόμη και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, όλοι οι δείκτες είναι υγιείς, όλα είναι εντάξει», δήλωσε ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, σε συνέντευξή του στο CNBC που μεταδόθηκε την Πέμπτη. «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια».

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση την Πέμπτη, αλλά αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες καθώς προχωρούσε η μέρα διαπραγμάτευσης, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημειώνουν άνοδο σήμερα το πρωί.

Η σημερινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως σηματοδότησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v