Συγκρατημένες οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,3%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,5%, η Μαδρίτη 0,7% ενώ το Μιλάνο κινείται ανοδικά κατά 0,1%. Στο 7% τσίμπησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αλλά στο 7,3% επιβραδύνθηκε ο δομικός δείκτης που παρακολουθεί η ΕΚΤ για τις αποφάσεις της.

Συγκρατημένες οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη νομισματική πολιτική. 

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,1%, το Λονδίνο σταθερό όπως και το Παρίσι, η Μαδρίτη χάνει 0,2% και το Μιλάνο κινείται ανοδικά κατά 0,6%.

Τα μέλη της Fed θα ξεκινήσουν τη συνεδρίαση πολιτικής τους σήμερα, με την ανακοίνωση για τα επιτόκια και τη συνέντευξη Τύπου να αναμένεται αύριο Τετάρτη. 

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού είχαν μεικτές διαπραγματεύσεις σήμερα, καθώς οι περισσότερες αγορές επέστρεψαν μετά το μακρύ Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές αξιολογούν στενά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ευρωζώνης Απριλίου για την οικονομική υγεία της περιοχής. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 7% σε ετήσια βάση τον Απρίλη στην ευρωζώνη, μετά την άνοδό του κατά 6,9% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ μία ακόμη πιο περιορισμένη μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 5,7% σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

Στο επίκεντρο και τα επιχειρηματικά δάνεια ευρωζώνης, καθώς θα συμβάλουν επίσης στην απόφαση της ΕΚΤ της Πέμπτη. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τη μεγαλύτερη πτώση από την οικονομική κρίση του 2008 σημείωσε η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

First Republic 

Τα jumbo στεγαστικά της First Republic συνέβαλαν στη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας. Η τράπεζα ήταν πρωτοπόρα στα μεγάλα δάνεια τη δεκαετία του 1980. Εγινε γνωστή για στεγαστικά αποπληρωμής μόνο τόκων για ένα χρονικό διάστημα, με χαμηλά επιτόκια. Το πρόβλημα ήρθε όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Κορυφαίοι επενδυτές στέλνουν σήματα συναγερμού μετά τη διάσωση της First Republic, υποστηρίζοντας ότι η τρίτη κατάρρευση μιας τράπεζας των ΗΠΑ από τον Μάρτιο απειλεί να περιορίσει την πίστωση και να επιδεινώσει την οικονομική επιβράδυνση.

Εταιρικά αποτελέσματα

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε την Τρίτη πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου, αλλά χαμηλότερα από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που κατέγραψε το 2022, όταν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το CNBC, ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας είχε καθαρά κέρδη 4,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρέασαν αρνητικά.

Η HSBC Holdings θα αγοράσει μετοχές της αξίας έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η τράπεζα με επίκεντρο την Ασία ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο επιστροφής χρημάτων στους μετόχους μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Τσεκούρι σε 3.000 θέσεις εργασίας από τη Morgan Stanley. Στο επίκεντρο έρχονται ξανά οι δαπάνες, την ώρα που οι φόβοι ύφεσης καθυστερούν την ανάκαμψη των ντιλ

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v