Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από τρεις σερί ανόδους. «Βουτιά» 4,5% για τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιμένει πάνω από τα 2.000 δολ. ο χρυσός.

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τα macro στην Ευρωζώνη, εν αναμονή των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά ο δομικός υποχώρησε απροσδόκητα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 7% σε ετήσια βάση τον Απρίλη στην ευρωζώνη, μετά την άνοδό του κατά 6,9% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ μία ακόμη πιο περιορισμένη μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 5,7%, σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

Επιπλέον, η δραστηριότητα των εργοστασίων στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, αν και όχι τόσο, όσο αρχικά αναμενόταν, ενώ το κόστος των πρώτων υλών έκανε τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,8 τον Απρίλιο από 47,3 του Μαρτίου, ξεπερνώντας οριακά την προκαταρκτική ένδειξη για 45,5 μονάδες. Ηταν ωστόσο πολύ κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για δέκατο διαδοχικό μήνα.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,24% στις 461 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,24% στις 7.773 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,23% στις 15.726 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,45% στις 7.383 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε την Τρίτη πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου, αλλά χαμηλότερα από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που κατέγραψε το 2022, όταν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το CNBC, ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας είχε καθαρά κέρδη 4,96 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρέασαν αρνητικά.

Ενα τρίμηνο πριν, το τελευταίο του 2022, είχε κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων, ενώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο - το πρώτο του 2022 - είχε 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η BP θα παρουσίαζε κέρδη 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4,7% στα 72,14 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,5% στα 2.022 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0991 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v