Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο το τουρκικό χρηματιστήριο

Restart έκανε το χρηματιστήριο, στο 2,5% μαζεύει την πτώση. Βυθιζόταν 6,4% ο δείκτης αναφοράς στις προσυνεδριακές συναλλαγές και πάγωσε το trading -απώλειες 9,5% κατέγραφαν εκείνη την ώρα οι τράπεζες. Σε υψηλό έξι μηνών τα CDS.

Στο κόκκινο το τουρκικό χρηματιστήριο

Ξεκίνησαν ξανά οι συναλλαγές στο τουρκικό χρηματιστήριο, στις 10:30 π.μ., με τον δείκτη να «μαζεύει» την πτώση στο 4% και πλέον αυτή την ώρα στο -2,5%. 

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο προχώρησε σε πάγωμα συναλλαγών σε όλη την αγορά, αφού ο δείκτης αναφοράς σημείωσε πτώση 6,38% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά τις εκλογές που οδήγησαν σε δεύτερο γύρο. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε απώλειες 9,54%, όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση στην αγορά. 

Η Garanti Bank υποχωρεί έως και 10% και η Yapı Kredi Bank 9,97%. Η εταιρεία ακινήτων Emlak Konut REIT, η χαλυβουργία Kardemir , η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Koza Altın και η εταιρεία αμυντικού υλικού Aselsan είναι μεταξύ αυτών που ενισχύονται σημαντικά, μεταξύ 5,5% και 9,9%, αντίστοιχα.

Σε χαμηλό δύο μηνών προσγειώθηκε η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές, με την ισοτιμία στις 19,653 λίρες ανά δολάριο, ενώ σε υψηλό έξι μηνών έφτασαν τα CDS. 

Ηπια κινούνται οι πιο μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Η Φρανκφούρτη κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,1%, το Λονδίνο κατά 0,2%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη υποχωρεί 0,2% ενώ το Μιλάνο παραμένει σταθερό.

Όπως έχουν τα πράγματα το πρωί της Δευτέρας, με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους από την ψηφοφορία της Κυριακής, η Τουρκία οδεύει σε δεύτερο γύρο, αφού ούτε ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισαν απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 49,4% και 45% ο Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο Σινάν Ογάν (πρώην βουλευτής του ακροδεξιού MHP) συγκεντρώνει το 5,2%. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Ογάν θα είναι ο ρυθμιστής στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, φτάνοντας κοντά στο 90%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v