Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές

Συγκρατημένη πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο το «ταβάνι χρέους» στις ΗΠΑ. Υποχωρεί το ευρώ. Κλειστή η Wall Street και το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Πτώση στις ευρωαγορές παρά την καταρχήν συμφωνία Λευκού Οίκου- Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

«Κλείσαμε διακομματική συμφωνία για τα δημοσιονομικά, την οποία είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε στο σύνολο του Κογκρέσου», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ χθες Κυριακή το βράδυ στον Λευκό Οίκο.

«Η συμφωνία επιτρέπει να αποφευχθεί η χειρότερη δυνατή κρίση: η στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρα μας, η ύφεση, η αναταραχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία, η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Η συμφωνία θα σταλεί τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Απευθύνω σθεναρή παρότρυνση και στα δύο σώματα να την υιοθετήσουν», πρόσθεσε.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 460 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στις 15.952 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 7.303 μονάδες.

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές σήμερα Δευτέρα λόγω τραπεζικής αργίας. Οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω της αργίας για τη Memorial Day.

Στο μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε νωρίτερα ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο και η χώρα θα πάει σε πρόωρες γενικές εκλογές στις 23 Ιουλίου, μετά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Κυριακής (υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να γίνουν σε έξι μήνες).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 72,50 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,1% στα 1.945 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0714 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v